Pientä kulkijaa on hämmästyttänyt ja kummastuttanut viime päivinä keskusta. Ei toki Suomen Keskusta, vaan jääkiekkokaukalossa oleva pelialueen osa, josta käytetään usein nimitystä keskusta.

Jääkiekon suhteen keskimääräistä viisaampia olevat kanadalaiset keksivät jo muinoin jakaa kaukalon kolmeen kuvitteelliseen "kaistaan", joita pitkin peliä voi sitten rakennella, tai tehdä jotain muuta. Tämän hetkisen huippukiekkoilun suuriin viisauksiin (vrt. pyörän keksiminen) kuuluu se, että keskikaistan käyttö on hyökkäyspelin rakentamisessa aivan olennaista. Tämä pätee niin omasta päästä peliä avattaessa, keskialuetta ylittäessä kuin vastustajan maalille pyrkiessä. Suomessa tätä ilosanomaa on paasannut luonnollisesti kiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen.

No, tämä "teoriasta". Turussa on tällä kaudella huomattu ihan omin silmin, ja välillä oikein ihasteltu, sitä miten TPS avaa parhaimmillaan peliä todella kivasti keskikaistan kautta. Pakilta laiturin kautta sentterille lyhyin syötön. Ehkä hivenen riskialttista toisinaan, mutta toimiessaan tehokkasta ja kaunista katseltavaa.

Tästä johtuen tuli mennä viikolla briiffattua Pelicans-TPS-ottelun ennakon kirjoittajaa siitä, että tämäntyyppisen pelinrakenteluun Palloseura pyrkinee. Hämmästys ja hilpeys olivat päällimmäiset tunnot, kun ko. ennakon myöhemmin näin.

Toimittaja Seppänen ja TPS-valmennuksen Kalle Kaskinen olivat käyneet seuraavanlaisen dialogin:

Niin, yritätte siis avata peliä nopeasti keskustan kautta laitahyökkääjille?

- Ei, ei me keskustan kautta niinkään avata. Kunhan avataan nopeasti kiekko eteenpäin. Nämä ”keskustan kautta avaamiset” ovat niitä (Petteri) Sihvosen juttuja, Kaskinen naurahtaa.

Hetken aikaa melkein epäilin itseäni, mutta pidin kuitenkin pääni, kun itse Sihvonenkin tarttui asiaan:

Jollain tapaa TPS on kuitenkin sekaisin. Joukkueen kolmas valmentaja Kalle Kaskinen ei edes tiedä, että TPS hyökkää keskustan kautta syöttämällä. Kaskinen kertoi Jatkoajan haastattelussa, että TPS ei hyökkää keskustan kautta. Ehkä Kaskisen olisi syytä palata juniorivalmennuksen pariin tai sitten uskaltaa olla oma itsensä Hannu Jortikan tiimissä.

Lauantain TPS-Ässät-ottelussa piti sitten oikein töllistellä tätä asiaa. Suurpiirteisten laskelmieni mukaan TPS käynnisti ottelussa kontrolloidut hyökkäyksensä keskustan kautta - eli kiekko pelattiin omalta alueelta keskikaistaa käyttäen - reilut 20 kertaa.

Ilman tuon tarkempia empiirisiä havaintoja jäi vahva vaikutelma siitä, että niin kauan kuin TPS:n peli kulki hyvin ja pelinrakentelu toimi mallikkaasti (ensimmäiset +30 min., lopun lepsuilussa hajanaisemmin), joukkueen pelinrakentelu kulki ehkä 80-90 % osuudella siitä keskustan kautta, josta Kaskisen mukaan ei peliä käynnistetä.

Mää ole ku klapil päähä lyäty.

Tai sitten pitää taipua siihen analyysiin, jonka suuntaan Sihvonenkin vihjaa: TPS-valmennuksessa ei yksinkertaisesti haluta tunnustaa, että Sihvonen olisi missään nimessä yhdessäkään asiassa oikeassa. Sen vuoksi Tepsillä ei julkisesti ole mitään "pelikirjaan" viittaavaakaan, eikä pelitapa varsinkaan sisällä keskustan kautta pelaamista.

Oletteko muuten jo huomanneet, että Tuomas Suominen valitaan keväällä SM-liigan vuoden tulokkaaksi? Bandwagonissa on vielä tilaa halukkaille...