Jostain kummallisesta syystä TPS:n otteluiden tulokset ovat kääntyneet kutakuinkin päinvastaisiksi sen jälkeen, kun Jani Hurme otti torjuntavastuun. TPS-fani Andersilla on blogissaan erinomainen vertailu Tomas Duban ja Hurmeen pelaamista otteluista.

Anders tekee laskelmistaan kaksi selkeää johtopäätöstä: (i) Hurme vaikuttaa olevan kaksikosta se parempi maalivahti ja (ii) TPS:n puolustuspeli näyttää parantuneen.

Itse lisäisin jonon jatkoksi yhden päätelmän. Maalivahdin työskentelyä ja koko joukkueen puolustuspelaamista helpottaa osittain se, että joukkue myös hyökkää onnistuneemmin.

Vanha kiekkoviisaus kertoo, että vastustaja tekee yleensä sitä vähemmän maaleja, mitä enemmän oma joukkue pitää kiekkoa. Kun kiekko on omalla jengillä ja mahdollisimman kaukana omasta maalista, silloin sujuu puolustaminenkin. TPS:n  maalia kohti lauotaan selvästi vähemmän, koska hyökkäykset päätyvät nyt aiempaa useammin tavoitteen mukaisesti vastustajan kenttäpäätyyn. Pelin painopiste on myös useammin vastustajan päässä ja pelin kontrollista johtuen TPS pääsee kiekonmenetyksen jälkeen puolustamaan hallitummin.

Kuten H. Jortikka sanoisi, "kaikki vaikuttaa kaikkeen". Hyökkäyspelin toimivuus perustuu siihen, että pelinrakentelussa on jotain tolkkua, eivätkä hyökkäykset pysähdy turhan usein vastustajan sumppuun keskialueella. Ja pelinrakentelu taas palautuu siihen, että puolustajien avauspeli on viime aikoina (useimmiten) ollut selvästi laadukkaampaa. Jne.

"Elementary", sanoisi varmaan joku yksityisetsivä.