Hiljalleen alkaa mieli palautua Nine Inch Nailsin vierailusta. Keikka oli henkilökohtaisesti niin hieno tapaus, että onnistuisin nyt vain latistamaan mielikuvaa siitä yrittämällä sanoa jotain. Siksi annankin matkatoverini selvittää asiantilaa hieman neutraalimman katsojan näkökulmasta. Ilmeisen valaistunut on myös analyytikko Seppänen, joka on tapahtuman jälkeen kadonnut maisemista kokonaan.

Mutta juuri päättyneistä SM-liigan finaaleista voisin sanasen tarinoida. Hieman laimeiksi jääneet pelit ja Kärppien tylsyttävä ylivoima eivät kulttuuripääkaupungin suunnalla herättäneet suurempia tunnereaktioita, mutta yhden turkulaisittain mielenkiintoisen havainnon tein.

Kentällä nimittäin seilasi muutama soturi, jotka näyttelivät isoa roolia mustavalkopaidoissa silloin muinoin, kun TPS vielä oikeasti menestyi. Hieman haikein mielin sitä seurasi etenkin Tony Virran ja Kalle Sahlstedtin otteita. "Toke" oli vuosituhannen vaihteessa liigan kovin hyökkääjä ja kaikessa räväkkyydessään todella säväyttävä pelaaja. Nyt hän symboloi yhdessä Petri Variksen kanssa sitä karua faktaa, että Jokerit jäi aika monella sektorilla turhan monta potkua huimaa rallia päällä pitäneiden oululaisten taakse.

Kapteeni Kalle taas oli Token uskomaton tutkapari ja eräs hienoimpia senttereitä, joita minun aikanani Palloseuran paidassa on näkynyt. Nyt hänkin oli jo hieman oman elämänsä sivustakatsoja, kun kolmosketjussa laiturina pörräsi kaikki irtokiekot ja irtohuomion itselleen varastanut Juhamatti Aaltonen. Sinänsä lämmitti kyllä suuresti mieltä, kun todella ikävien henkilökohtaisten pulmien kanssa painiskellut mies sai kevääseensä ansaittua piristystä - toivottavasti - mestaruuden myötä.

Niin tai näin, katoavaa on kunnia kaukaloissakin. Virta ja Sahlstedt olivat toki relevantteja palasia joukkueissaan, mutta nopeasti tuntuvat vuodet vierineen siitä, kun kaksikko dominoi pelejä Tepsin paidassa. Tästä pääsemmekin tukevaa aasinsiltaa pitkin sivuloikalle TPS:n tilanteeseen. Siinä missä nämä kaksi herraa olivat hyvissä joukkueissa nyt hieman pienemmässä sivuroolissa, Tepsin ongelmien eräs syy oli kenties siinä, että Token ja Killerin vanhoja joukkuekavereita pelaili (nimenomaan pelaili, imitoi pelaamista) edelleen turhan suuressa roolissa Tepsissä.

Ai niin, yks juttu vielä...

Mestaruutta railakkaasti puolen Suomen kotiyleisön edessä tuuletellut Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno totesi jonkun haastattelun yhteydessä taannoin (olisikohan ollut Urheilulehdessä), että hän luotti Kari Jalosen palkatessaan siihen, että KJ:n hihaan oli varmasti tarttunut jotain siitä kuuluisasta TPS:n voittamisen kulttuurista.

Tässä vaiheessa - kun on kiusallisen selvää, että Pohjoinen Dynastia rohmusi sen kulttuurin viimeistä rahtusta myöten - lienee kohtuullista pyytää jonkinlaista hyvitystä ja kulttuuripääoman rippeiden välitöntä palauttamista. Kyllä siellä Oulussa varmaan jo pärjätään ihan omillaan.

Ystävälliset yhteydenotot ja toimituksen TPS:n toimistolle, Ruissalon puistotie 85, 20100 Turku.