Kansainvälinen Jääkiekkoliitto IIHF julkisti viime viikolla omatekoisen "tutkimuksensa" siitä, miten Pohjois-Amerikassa kuulemma pelaa liikaa eurooppalaisia kiekkoilijoita. Koska kovimmat starat saapuvat aina areenalla viimeisenä ja mielellään vähän myöhässä, meikä kommentoi asiaa vasta nyt. herrat Hiitelä ja Pakarinenhan ehtivät jo juttua ruotimaan hämmentävän nopeasti.

Ehkä jopa epäilyttävän nopeasti - etteivät vaan olisi lukeneet ns. vähän alusta ja lehdistötiedotteesta loput...

Itse tavasin ko. pläjäystä huolella koko viikonlopun (jos vaikka saisi aiheesta jotain enemmänkin irti), ja lopputulos vetää aika lailla sanattomaksi. Lukemattakin arvasi sen, että aika lailla yksisilmäistä ja tarkoitushakuista tarinaa on luvassa, kun näppiksen takana on häärinyt IIHF:n oma propagandapäällikkö. Lukeminen jätti kyllä jopa odotettua huonomman maun suuhun.

Jotenkin jäi vahvasti sellainen olo, että kirjoittajalla on ollut "tutkimuksen" johtopäätökset tiedossa jo ennen raportin askartelemista. Muutamat hyvätkin pointit puolestaan on hukattu pääosin puutteelliseen tai kestämättömään argumentointiin. Ja koko homman kruunaa se, että vikoja löytyy miljoona, mutta ratkaisuja ongelmiin ei yhtäkään. Se nyt ei ihan riitä, että sanotaan "olisi kiva, jos NHL:ssä olisi vain 20% eurooppalaisia".

Tämän jälkeen ei taas ihan hetkeen tule mieleen yhtään hyvää vastausta kysymykseen "mihin nykymallista IIHF:ää tarvitaan?"

Oma lukunsa on aiheen mediassa saama käsittely. Kotimaan tiedotusvälineissä homma oli vedetty sopivasti rutiinilla kutakuinkin suoraan IIHF:n tai STT:n(?) tiedotteesta. Sopivaa hiljaisen päivän palstantäytettä, ei muuta. Kanadassa taas oli löydetty ihan ihkaoikea näkökulma aiheeseen: "tutkimus" "todistaa" Don Cherryn olevan oikeassa (huh).

Keskustelin "tutkimuksesta" myös yhden NHL-tason pelaaja-agentin kanssa. Hän sanoi juttua ihan suoraan naiiviksi. Eipä siihen ole juuri lisättävää. Paitsi ehkä muutama sananen, joskus jossain.