Olipa sattunut kummallinen tapaus ihan perusuutisoinnissa viikonloppuna. Ruotsalainen urheilusivusto kanon.se uutisoi ruotsalaisseura Bofors IK:n tehneen sopimuksen Tepsistä tutun Mika Lehtisen kanssa. Linkkiä vilkaisemalla voi havaita, että uutinen näyttää päällisin puolin aivan luotettavalta ja normaalit uutiskriteerit täyttävältä. Jutussa on jopa seurajohtajan kommentit siitä, miten tärkeä hankinta Lehtinen joukkueelle on.

Eipä siinä sitten muuta kuin uutisoimaan. Jatkoajan uutishaaviin juttu tarttui nopsasti ja muutamia tunteja ruotsalaisten jälkeen oli meilläkin uutinen pihalla. Aika pian kävi ilmi, että ainakin joku lukee Jatkiksen uutisia ihan oikeasti. Muutama tunti edellisestä Mika Lehtisen agentti oli nimittäin soittanut ansaitusti närkästyneenä päätoimittaja Hiitelälle ja todennut, että mitään sopimusta ei todellakaan ole olemassa. Melko hämmentävää, vai mitä?

Tässä vaiheessa verkkomedia näytti joustavuutensa. Soitto Lehtiselle, kommentit talteen ja päivitetty uutinen ulos. Näin saatiin homma korjattua asiallisesti nopsaan. Mutta mitä tällaisesta jää käteen? Lähinnä ihmetystä eriskummallisesta puuhastelusta. Jotenkin itselleni jäi sellainen olo, että ohi suunsa on puhunut kenties joku muukin kuin ruotsalainen seurapomo. Jännää leikkiä nämä pelaajasopimusneuvottelut.

Jatkoajan näkökulmasta saatiin tietysti tervetullut pieni muistutus uutisoinnin huolellisuuden ja lähdekritiikin merkityksestä - vaikka mitään virhettä ei sinänsä tehtykään. Itse en asialla ollut, mutta olisin varmasti uutisoinut ruotsalaisjutun pohjalta asian, jos sen äärelle olisin ensimmäisenä eksynyt - ja luultavasti soittamatta kommentteja Lehtiseltä. Näillä resursseilla ei aina pysty soittelemaan ihan joka äijältä kuulumisia. Tällä kertaa kävi lopulta siinä mielessä onnellisesti, että lopputuotoksena on hyvä uutinen aiheesta, jota ei muissa medioissa vielä siinä vaiheessa ollut.