Iltalehti ehti tänä vuonna ensimmäisenä. Nimittäin julkaisemaan jokakesäisen klassikkojutun siitä, miten Iso, Paha NHL-mörkö on taas vienyt kaikki kunnon pelaajat SM-liigasta. Tänä kesänä lähtijöitä on toistaiseksi 18 kappaletta.

Joka vuosi tietysti joillekin seuroille osuu vähän huonompaa hiihtokeliä tämän asian suhteen. Tänä kesänä isoimpina kärsijöinä olivat HIFK ja Kärpät (about time...). Yleisellä tasolla mitään suurta mullistusta tuskin on luvassa. Vai näkyikö samanlainen "kato" jossain viime vuoden SM-liigassa? Same shit, different year - ei se muutamasta jannehauhtosesta tai lassekukkosesta ole kiinni. Ensi kaudella tulevat tilalle uudet villeleinot ja perttulindgrenit, ei siinä sen kummempaa.

Jos ja kun SM-liigan tasossa on yleisemmin toivomisen varaa, voitaisiin turhan NHL-itkun sijaan olla huolissaan siitä, riittääkö nykyisen kokoisen liigaan laajemmin ottaen riittävän lahjakkaita pelaajia (ns. talent pool Lontoon murteella, mitä mahtaa olla suomeksi). Ja ellei riitä, mitä tilanteen korjaamiseksi ehkä voitaisiin tehdä.